FRA HØJSKOLE TIL HØJHUS

Stedets historie går tilbage til 1961, hvor 3 lokale driftige brødre indenfor tekstilbranchen, brødrene Damgaard, besluttede at opføre en højskole til tekstilindustriens medarbejdere. Sidenhen overgik stedet til at være almindelig folkehøjskole, Herning Højskole, med fokus på de kreative fag. Stedet lukkede som højskole i 2007.

I 2016 blev stedet opkøbt af en privatejet fond, hvis ønske det var at bevare en ikonisk bygning og i tråd med Damgaard-brødrenes oprindelige vision: at skabe et sted med fokus på ånd, dannelse, læring og fællesskab til gavn og glæde for mange. Hermed blev grundstenen til et nyt kapitel i husets historie lagt, og d. 28 april 2023, præcis 61 år efter højskolens officielle åbningsdag, blev dørene slået op til Højhuset Kulturhotel. Det første af sin slags i Danmark.

Højhuset er en kategori helt for sig selv. Som kulturhotel bryder Højhuset med den gænse opfattelse af, hvad et hotel kan byde på. For her er vi det hele. Anderledes hoteldrift, historie, højskoleånd, fællesskab, bæredygtighed, kulturhus og grønt landbrug.

Hotellet byder på 58 enkeltværelser, 23 dobbeltværelser og 5 lejligheder. Det hele nyrenoveret og indrettet i en gennemført 60ér æstetik med respekt for bygningens historie og virke som tidligere højskole.

Højhuset er kunst, kultur, musik og fællesarrangementer, design og arkitektur. Huset indbyder til fællesskab, hvad enten det er på hotellets etager, i pejsestuen, foredragssalene eller i de hyggelige gårdmiljøer udenfor. Luksuriøs nøjsomhed, varm gæstfrihed, en uhøjtidelig atmosfære og kompromisløs bæredygtighed er husets bærende værdier.

Se og hør historien om bygningens vilde udvikling fra 1961 til hotellets åbning i 2023.
Videoen er lavet af 196+ forum Vienna I Annex Productions i anledningen af Højhusets modtagelse af prisen Hotel Innovation Award 2023.

Priser og Presse

Højhuset Kulturhotel har i åbningsåret modtaget 3 priser.

Bæredygtig Hernings pris: Årets bæredygtige tiltag 2023

Herning Kommunes Bygningspræmieringspris 2023

196+ forum Vienna; Hotel Innovation Award 2023

Hertil kommer en nominering til den prestigefyldte EUmies Awards for kvalitetsarkitektur, der bidrager til bæredygtig udvikling og borgernes velfærd.
Det er vi stolte af.

Se vores certificeringer her og læs pressens omtale af Højhuset Kulturhotel nedenfor.

OPLEVELSER I GÅAFSTAND

Højhuset Kulturhotel ligger i Birk, Hernings uddannelses – og kulturcentrum. Indenfor gåafstand kan man således opleve kunst i absolut verdensklasse. Vi anbefaler;

OPLEVELSER I KØREAFSTAND

Deep Forest Artland, Søby Brunkulsmuseum, Gavlmalerierne i Brande, Vestjyllands Kunstpavillon – Arne Haugen Sørensen Museum, Kunstpakhuset, Tekstilmuseet.

Hvis I er en større gruppe, hjælper vi gerne med at komme med forslag til et program. Det kunne være en artwalk i området, eller vi kan i samarbejde med A Hereford Beefstow tilrettelægge en guidet tur i Birk og i Lund med fokus på fx. Kunstens samspil med erhvervslivet, Iværksættereventyr eller I fodsporene på Aage Damgaard. Kontakt Receptionen for yderligere sparring.